Helikopter brengt grondwater in beeld
Waar zit zoet of zout grondwater in Noord-Nederland? En hoe diep liggen de beschermende kleilagen? Om dat te onderzoeken vliegt vanaf augustus een helikopter met een speciale meetring over delen van Groningen, Drenthe en Fryslân. Dit gebeurt in het kader van het landelijke project FRESHEM-NL. Tussen begin oktober 2025 en eind januari 2026 wordt er gevlogen in de gemeente Oldambt. De precieze planning hiervoor wordt later bekendgemaakt.
Grondwater
In kustgebieden zoals Groningen wordt het grondwater steeds zouter. Dat komt onder andere doordat de zeespiegel stijgt en doordat zout grondwater uit diepe polders omhoog stroomt. Dit wordt verzilting genoemd. Verzilting is slecht voor landbouw, natuur en drinkwater. Zoet grondwater zit vaak onder kleilagen, die het water beschermen. Om ervoor te zorgen dat we zo min mogelijk schade hebben van verzilting en er voldoende drinkwater beschikbaar is, is het belangrijk om de ondergrond en het grondwater goed in beeld te hebben. Dat gebeurt met een helikopter. Die meet tot een diepte van ongeveer 200 meter. Die informatie is van belang voor onder andere waterbeheerders, waterproducenten, natuurorganisaties, boeren en provincies.
Magnetisch signaal
De helikopter vliegt overdag op circa 80 meter hoogte met een snelheid van 60 tot 80 kilometer per uur. Onder de helikopter hangt een meetinstrument dat een onschadelijk magnetisch signaal uitzendt. De metingen zijn veilig voor mens, dier en natuur. Uiteraard wordt niet gevlogen in het broedseizoen en gelden er strenge regels voor natuurgebieden.
Webinar
Op maandag 30 juni 2025 organiseert de provincie Groningen samen met regio Noord een webinar over dit project. Een expert van TNO/Deltares legt uit hoe de metingen werken, waarom ze belangrijk zijn en wat we met de resultaten kunnen. Ook is er ruimte om vragen te stellen.
- Datum: 30 juni 2025
- Tijdstip: 20.00 - 21.00
- Link: https://webinar.geocast.live/grondwater-in-beeld-met-helikoptermetingen/
Betrokken partijen
FRESHEM-NL is een landelijke samenwerking van zeven provincies, zeven waterschappen, vijf drinkwaterbedrijven en twee kennisinstituten. De provincies Groningen en Drenthe, waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest, en Waterbedrijf Groningen werken samen in deelregio Groningen-Drenthe. Samen investeren zij ruim € 500.000 in het onderzoek. De uitkomsten worden uiteindelijk voor iedereen toegankelijk.
Meer informatie
Meer informatie over het project is te vinden op deze website.FRESHEM-NL brengt zoet grondwater en ondergrond in kaart - Freshem
Foto: copyright Sky TEM