Financiën
De gemeente houdt uiteraard haar financiën bij. Het college van burgemeester en wethouders zorgen voor de uitvoering van de plannen van de gemeenteraad. Dit gebeurt binnen van te voren door de raad opgestelde kaders. Ieder plan heeft ook een financieel overzicht. Daarin is ook opgenomen wanneer en hoe het college over de voortgang rapporteert aan de gemeenteraad.
De begroting voor 2025 is vastgesteld door de gemeenteraad. Er zijn positieve cijfers voor 2025, maar de vooruitblik naar 2026 laat tekorten zien.
De raad heeft aanvullend op deze begroting besloten om het komende jaar in te zetten op prettig wonen en leven. Belangrijke onderdelen hierin zijn beschikbare, betaalbare en verduurzaamde woningen, preventie in het sociaal domein, vroegsignalering van armoede en het tegengaan van generatiearmoede. Verder wordt er geïnvesteerd in een veilige, nette en bereikbare gemeente. We zetten in op het tegengaan van ondermijning.
Ook is er geld beschikbaar voor (het herstel van) wegen en fietspaden en gaan we aan de slag met het (groen)onderhoud van verharding, bermen en graskanten en het vergroten van biodiversiteit. We blijven investeren in de binnenstad met haar regiofunctie. En er gaat geld naar het fonds voor sport en leefbaarheid en naar de algemene reserve; de spaarrekening van de gemeente.
Toch dreigen er vanaf 2026, het zogenaamde ravijnjaar, oplopende tekorten doordat het Rijk minder geld aan gemeenten uitkeert. In 2025 gaat de gemeenteraad besluiten nemen over hoe met die tekorten om te gaan.
Bekijk de begroting via de onderstaande knop: