Hulp bij verslaving

Er is in de gemeente hulp voor mensen die problemen ondervinden als gevolg van een verslaving. Hieronder staat wat voor soort hulp er is. De hulp in deze gids is vrij toegankelijk. Dat wil zeggen dat er geen toestemming nodig is van een arts, specialist of de gemeente om de hulp te gebruiken. Je kunt zelf een afspraak maken. Vrij toegankelijke hulp is meestal gratis, maar vraag dat altijd even na. 

Informatie, advies en hulp

Bij Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) kunnen jongeren, ouders en professionals terecht voor informatie, advies en hulp. Zo is het mogelijk om anoniem te chattenexterne-link-icoon met iemand in de verslavingszorg. Persoonlijk iemand van VNN spreken kan door een adviesgesprekexterne-link-icoon aan te vragen of een afspraak te maken met een jongerenhulpverlenerexterne-link-icoon. Wie zelf informatie wil opzoeken, kan kijken op de website van VNNexterne-link-icoon. Voor professionals is er een 24 uur per dag, 7 dagen in de week, een consultatiedienstexterne-link-icoon. VNN kan ook ondersteunen in het contact met jongeren en meehelpen om problemen te voorkomen of op te lossen.

Voor tips over omgaan met opgroeiende kinderen en met alle verleidingen die ze tegenkomen is er de website Helder Opvoedenexterne-link-icoon van het Trimbos Instituut. Anoniem contact met het Trimbos is mogelijk via telefoon of mail. 

Zelfhulpgroepen

Op de website van VNN staat bovendien een overzicht van zelfhulpgroepenexterne-link-icoon waar inwoners zich bij kunnen aansluiten. Een zelfhulpgroep is een groep mensen die tegen vergelijkbare dingen aanlopen. Zij delen ervaringen zonder tussenkomst van professionele hulpverleners. De herkenning van de problemen, bij verslaving of andere psychische klachten, geeft het gevoel niet alleen te staan.

Stoppen met roken

Op de website van GGD Groningenexterne-link-icoon is informatie te vinden over de mogelijkheden voor ondersteuning bij stoppen met roken.