Hulp bij weerbaarheid en zelfvertrouwen
Ieder kind heeft zelfvertrouwen nodig om op een passende manier voor zichzelf op te durven komen. Soms is het fijn om daar wat hulp bij te krijgen. Er zijn in de gemeente organisaties die kunnen helpen. Hieronder staat welke organisaties dat zijn en wat voor hulp zij bieden. De hulp in deze gids is vrij toegankelijk. Dat wil zeggen dat er geen toestemming nodig is van een arts, specialist of de gemeente om de hulp te gebruiken. Je kunt zelf een afspraak maken. Vrij toegankelijke hulp is meestal gratis, maar vraag dat altijd even na.
Weerbaarheidstrainingen
In de gemeente kunnen inwoners bij verschillende organisaties weerbaarheidstrainingen volgen voor het vergroten van sociale vaardigheden, zelfbeheersing, reflectie en vertrouwen.
- Sociaal Werk Oldambt organiseert op aanvraag verschillende soorten groepstrainingen. Voor kinderen die ruzie of spanningen thuis hebben meegemaakt, zijn er speciale groepen. Leerlingen/studenten van het Ubbo Emmius, Dollard College en Campus Winschoten kunnen via school een soft skills & weerbaarheidstraining van SWO volgen.
- Budocentrum Chikara (onderdeel van sportcentrum Nico Jager) biedt kinderen, jongeren en ouders/verzorgers verschillende soorten weerbaarheidstrainingen. Mogelijk vragen zij hiervoor een vergoeding.
- Dojo Ohtusaka in Scheemda biedt verschillende soorten weerbaarheidstrainingen. Mogelijk vragen zij hiervoor een vergoeding.
- Basisscholen die meedoen aan het programma Tijd Voor Toekomst kunnen extra lesuren inzetten om bijvoorbeeld weerbaarheidstrainingen te organiseren voor leerlingen. Ouders/kinderen/leraren kunnen hiervoor zelf kiezen.
- Veel scholen werken aan programma’s en/of trainingen voor leerlingen en onderwijspersoneel. Vraag een contactpersoon van school om informatie.
Hulp van een schoolmaatschappelijk werker
Op Campus Winschoten (mbo) en in het voortgezet onderwijs kunnen leerlingen onder andere met vragen over zelfvertrouwen, sociale vaardigheden, relatie(problemen) en zelfstandigheid terecht bij een schoolmaatschappelijk werker van Sociaal Werk Oldambt. Leerlingen van onderwijszorgcentrum de Stuwe kunnen terecht bij een schoolmaatschappelijk werker van stichting MEE.
Praten met een sociaalverpleegkundige
Op middelbare scholen kunnen leerlingen een afspraak maken met een sociaalverpleegkundige van de GGD om te praten over lichamelijke en geestelijke gezondheid. (Anoniem) chatten en/of zelf informatie opzoeken is mogelijk via JouwGGD.
Jeugd- en jongerenwerk
Kinderen en jongeren van 0 tot 25 jaar kunnen voor hulp bij weerbaarheid en zelfvertrouwen ook terecht bij jeugdwerkers van het jongerenwerk en jeugdmaatschappelijk werk van Sociaal Werk Oldambt. De jeugd- en jongerenwerkers kunnen een luisteren oor bieden, activiteiten organiseren en helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden en talenten. Ze zijn te vinden in de wijk, in jongerencentrum ’t Spoor en via social media.
Telefonische hulp/ondersteuning
- De luisterlijn is een organisatie die dag en nacht emotionele ondersteuning op afstand biedt.
- De kindertelefoon biedt via de chat en telefoon een luisterend oor voor elke vraag van kinderen en jongeren tussen de 8 en 18 jaar. De Kindertelefoon biedt een veilige plek waar kinderen via een forum ook elkaar kunnen helpen.
- De Alles Oké? Supportlijn is er voor iedereen van 18 tot 25 jaar met wie het even niet zo lekker gaat. Geen onderwerp is te gek of raar en geen probleem te klein of te groot. Alles is bespreekbaar.
Lid worden van een vereniging (sport en cultuur)
In Oldambt zijn er veel verenigingen en sportcoaches die samen met lokale partijen sport-, cultuur- en beweegactiviteiten organiseren. Zie www.oldambtsport.nl voor het actuele sport- en bewegingsaanbod in Oldambt. Voor gezinnen met een laag inkomen kunnen fondsen hulp bieden.