Sociale Agenda Nij Begun officieel gepresenteerd
Een beter leven voor Groningers en Noord-Drenten. Met meer kansen voor kinderen, minder armoede, een goede gezondheid en betere leefbaarheid. Dat is de kern van de Sociale Agenda van Nij Begun voor Groningen en Noord-Drenthe.
Presentatie van de Sociale Agenda
Henk Nijboer presenteerde donderdag 23 januari in kindcentrum Zuiderkroon in Hoogezand de Sociale Agenda. Hij overhandigde de agenda aan leerlingen van de school en de kinderburgemeester van Midden-Groningen, omdat zij de betere toekomst vertegenwoordigen waarop de agenda zich richt. Daarnaast overhandigde hij de agenda aan bestuurders vanuit het Rijk en de regionale overheden, waaronder burgemeester Cora-Yfke Sikkema (bestuurlijk trekker sociale agenda), minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), staatssecretaris Eddie van Marum (Herstel Groningen) en gedeputeerde Susan Top (coördinerend gedeputeerde Nij Begun). Naar verwachting starten dit jaar nog de eerste concrete maatregelen.
Financieel kader en doelstellingen
Voor de sociale agenda is over een periode van dertig jaar 3,5 miljard beschikbaar. Het doel is de brede welvaart in de regio binnen één generatie op het landelijk gemiddelde te brengen. Daarvoor zijn honderden gesprekken met inwoners, organisaties, vrijwilligers, gemeenten, Rijk, experts en vele anderen gevoerd. Het ging daarbij vooral om leefbaarheid, kansen voor kinderen, gezondheid, armoede en participatie.
Concrete maatregelen
Op basis van alle gesprekken zijn zestien concrete maatregelen uitgewerkt. Daarbij gaat het onder meer om het ondersteunen van sportclubs, muziekverenigingen, vrijwilligersorganisaties, inwoners en agrariërs. Inwoners kunnen straks makkelijker een budget aanvragen voor maatschappelijke, culturele en sportieve initiatieven. Ook is het de intentie om kinderen meer kansen te geven om een muziekinstrument te leren spelen, te sporten en zich te ontwikkelen. Dit betekent voor alle kinderen minimaal twee uur extra les. Daarnaast laten veel jongeren weten dat zij vaak te laat steun kunnen krijgen, terwijl de mentale gezondheid onder druk staat. Ook daarvoor zijn maatregelen benoemd. Verder wordt geïnvesteerd in lees- en digitale vaardigheid, worden mensen met schulden door buddy’s geholpen en wordt vroegtijdige schooluitval bestreden.
Brede steun en participatie
De sociale agenda wordt gesteund door het kabinet en de colleges van de provincie Groningen en de dertien betrokken Groningse en Noord-Drentse gemeenten. De agenda is gestuurd naar Tweede Kamer, gemeenteraden en Provinciale Staten.
Inbreng van inwoners
Inwoners van Groningen en Noord-Drenthe kunnen de Sociale Agenda vinden op nijbegun.nl. Inwoners kunnen daar aangeven welke maatregelen zij het belangrijkst vinden en of ze ideeën hebben voor de uitvoering ervan. Mensen kunnen hierop online ( Denk je mee over de Sociale Agenda voor Groningen en Noord-Drenthe? ) reageren tot 1 maart 2025.