Vervoersvoorzieningen

Er zijn organisaties die u kunnen helpen om op uw bestemming te komen en zo meer zelfredzaam te zijn.

Lukt het u niet om zelfstandig of met hulp van familie, vrienden en kennissen te reizen naar uw afspraken, bijvoorbeeld een ziekenhuisbezoek? Dan kunt u eventueel gebruik maken van onderstaande voorzieningen. U kunt bij de desbetreffende voorziening navragen wat de kosten zijn.

De ANWB vindt het belangrijk dat iedereen mobiel kan zijn. Ouderen en mensen met een gezondheidsbeperking zijn vaak minder mobiel. ANWB Automaatjeexterne-link-icoon zorgt ervoor dat vrijwilligers met een auto in contact worden gebracht met minder mobiele plaatsgenoten, die hierdoor weer vaker onderweg en onder de mensen komen.

Valysexterne-link-icoon is er voor reizigers met een mobiliteitsbeperking die uitstapjes buiten de regio willen maken. U kunt Valys gebruiken als u verder reist dan vijf OV-zones of 25 kilometer vanaf uw woonadres. Met Valys krijgt u voor een aantrekkelijk tarief vervoer dat u veilig en comfortabel naar uw bestemming brengt. U kunt Valys alleen aanvragen met een bewijs van de gemeente dat u recht heeft op Wmo-vervoer, een bewijs van de gemeente dat u recht heeft op een Wmo-rolstoel of scootmobiel, een gehandicaptenparkeerkaart of een OV-begeleiderspas.

De Op-StapBus Zuidoost Groningenexterne-link-icoon richt zich met haar dienstverlening op alle 55-plussers met als hoofddoel het voorkomen van vereenzaming of het in een sociaal isolement dreigen te raken. De Op-StapBus biedt u een divers aanbod aan diensten en activiteiten zodat u langer zelfstandig en actief in de maatschappij kan meedoen. De Op-StapBus biedt voor iedereen sociale contacten en gezelligheid. Tegen een kleine bijdrage kan u er eventjes tussenuit en evenementen of plaatsen bezoeken waar u anders waarschijnlijk niet zou kunnen komen. Deelnemen aan de bus kan voor een bepaald bedrag per jaar.

De Zonnebloemautoexterne-link-icoon is een aangepaste auto, speciaal voor rolstoelvervoer. Het is erg handig wanneer u als rolstoel- of scootmobiel gebruiker dingen wilt ondernemen en hiervoor vervoer nodig bent. Het huren van een Zonnebloemauto biedt dan een ideale en betaalbare oplossing. Voor het reserveren van een Zonnebloemauto bent u een registratienummer nodig. Deze kunt u aanvragen via de website.

Openbaar vervoer

OV Bureau Groningen/Drentheexterne-link-icoon is opgericht in 2004 door de provincies Groningen en Drenthe en de gemeente Groningen om samen invulling te geven aan het opdrachtgeverschap voor het openbaar (bus) vervoer. Het netwerk in Groningen en Drenthe bestaat uit hoogwaardig openbaar vervoer (Qliner en Q-link), een basisnet met stads- en streeklijnen en een aanvullend net met scholierenlijnen en de hubtaxi. U kunt op de website gebruik maken van de Qbuzz reisplanner.

Met de hubtaxiexterne-link-icoon reist u in een straal van 20 kilometer vanaf een (huis)adres naar een hub (bushalte of treinstation) van uw keuze. U kunt dan overstappen op de bus of de trein. De reis kan ook gemaakt worden vanaf een hub naar een (huis)adres. De hubtaxi kan worden gereserveerd door deze minimaal één uur van te voren aan te vragen bij de vervoerder in uw regio. De hubtaxi rijdt tussen 06.00 uur en 01.00 uur. Voor een eerste of laatste rit van de trein en bus kan ook buiten deze tijden worden gereserveerd. Er wordt een instaptarief en een tarief per kilometer gevraagd.

In de reisplanner van 9292externe-link-icoon kunt u uw reis plannen. Dit kan zowel via de website als via de app van 9292. Wanneer u een reis wilt plannen vult u het beginpunt en de eindbestemming in. U krijgt dan verschillende opties met verschillende tijden te zien. U kunt dan de starttijd nog aanpassen als u eerder of later wilt vertrekken. Ook zijn er nog verschillende opties die u kunt aanklikken, zoals bijvoorbeeld alleen reizen met de trein. U kunt zo precies kijken welke reis u moet afleggen om op uw bestemming te komen.

Gehandicaptenparkeerkaart

Heeft u een beperking bij het lopen en heeft u een auto of brommobiel of bent u passagier daarvan? Dan kunt u mogelijk in aanmerking komen voor een Europese gehandicaptenparkeerkaartexterne-link-icoon. Ook zorginstellingen kunnen een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen.

Zorgverzekeraar

In sommige gevallen vergoedt de zorgverzekeraarexterne-link-icoon uit de Zorgverzekeringswet (Zvw) het vervoer naar en van een ziekenhuis, zorgverlener of instelling. Dat hangt onder meer af van de ziekte die iemand heeft. Het vervoer kan per ambulance plaatsvinden of met (eigen) auto, taxi of openbaar vervoer. Als begeleiding nodig is, kan de zorgverzekeraar de kosten van vervoer van een begeleider ook vergoeden. Soms is vergoeding van logeerkosten mogelijk in plaats van vervoer. Bij vervoer geldt een eigen bijdrage per kalenderjaar en is het eigen risico van toepassing. Neem contact op met uw eigen zorgverzekeraar om te kijken of u in aanmerking komt voor vervoer vanuit uw zorgverzekering.