Boerderijenloket
Boerderijenloket
Het Boerderijenloket is er voor alle eigenaren van een boerderij in gemeente Oldambt. Hier kunt u vragen stellen en wordt u gericht doorverwezen naar betrokken partijen, zowel binnen de gemeente als naar organisaties erbuiten. Daarnaast helpt het loket, als antwoorden en duidelijkheid langer op zich laten wachten. Bijvoorbeeld door een gesprek te voeren met de betreffende organisaties.
Vanuit het Boerderijloket wordt ook onderzocht of er gebruik gemaakt kan worden van financiering vanuit NijBegun, Interreg en/of andere regionale mogelijkheden. De ervaring leert dat bij het herbestemmen van boerderijen, er veel achterstallig onderhoud is, waardoor het opgestelde plan vaak niet door kan gaan.
Eigenaren zelf aan zet
Zelfwerkzaamheid en eigen initiatief van boerderijeigenaren blijft het vertrekpunt. U weet als geen ander welke kant u op wilt met uw boerderij. Het aanvragen van subsidies, het verkennen van een herbestemming en het verzoeken om schadeherstel of versterking ligt bij de boerderijeigenaar. Het Boerderijloket kan eigenaren wegwijs maken en inhoudelijk betrokkenen bij elkaar brengen.
Subsidiemogelijkheden onderhouden van Boerderijen
De Provincie Groningen (Groot onderhoud waaronder Restauratie Rijksmonumenten), het erfgoedloket en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (Subsidieregeling instandhouding monumenten) hebben een belangrijke taak bij de subsidiemogelijkheden voor het onderhouden van boerderijen. Boerderijen met een monumentale of een karakteristieke status komen in aanmerking voor deze regelingen.
Herbestemmen en doorontwikkelen van Boerderijen
Boerderijen worden gebruikt als bedrijfsgebouw, woning en/of aanverwant gebruik. Het bestemmingsplan bepaald welk gebruik toegestaan is. Door middel van een oriënterend ontwerp kan er een verkenning voor het ruimtelijk ordeningsbeleid (Bestemmingsplan) plaats vinden. De Gemeente Oldambt heeft een belangrijke taak bij het verkennen van de mogelijkheden voor een herbestemming (bestemmingsplan - woonplan) van een boerderij. Bijvoorbeeld meerdere wooneenheden in een boerderij of een ruimte vragende MKB-er (zoals een hovenier, installateur of aannemer) in een boerderij. Natuurlijk zijn er nog veel meer ideeën te benoemen. Een kunstgalerie, een zorgboerderij of zorghotel, een erfgoedlogies, een biologische groenten- of fruitboerderij, een kleinschalig adviesbureau, een leerling werkplaats ambachtelijke bouwmethoden, etc. Een economische motor in of bij de boerderij is van groot belang om tot in lengte van jaren duurzaam te kunnen blijven voorzien in het jaarlijkse onderhoud van de boerderij.
Schadeherstel en Versterken
De NCG en het IMG hebben bij versterking en/of schadeherstel (n.a.v. bevingen) van boerderijen de taak dit te regelen. Vaak is er relatie met subsidiemogelijkheden voor (achterstallig) onderhoud en/of herbestemming. Het boerderijloket kan bij problemen en/of het uitblijven van antwoorden vragen gaan stellen aan de betrokken partijen.
Wij zijn er voor de boerderijeigenaren
Algemene antwoorden op vragen kunt u hier vinden op het Digitale Boerderijenloket en de links die zijn opgenomen naar de verschillende regelingen buiten de gemeente Oldambt.
Specifieke vragen kunt u persoonlijk stellen. Het boerderijloket is beperkt bemenst. Vandaar dat wij uw vragen graag gericht ontvangen.
U kunt altijd een mail sturen naar boerderijen@gemeente-oldambt.nl. Het boerderijloket is iedere dinsdag van 9.30 uur tot 12.00 uur telefonisch bereikbaar voor vragen. U kunt dan bellen naar telefoonnummer 06 – 18 54 80 69.
Boerderijenprogramma Oldambt
Eind 2023 is het Boerderijenprogramma door de gemeenteraad van Oldambt vastgesteld. Een ambitieus programma met een helder beschreven werkwijze:
• werken met een systeemaanpak
• werken met adaptief beleid
• gebiedsgericht werken
• werken met boerderijen en hun eigenaren
De uitvoeringsagenda van het boerderijenprogramma bevat 6 punten.
- Boerderijenloket
- Beleid in beeld
- Beleid actualiseren en harmoniseren
- Realiseren pilots en voorbeelden van toekomstig duurzame boerderijen
- Beschouwen van subsidies en financieringsmogelijkheden
- Overwegen of een nationaal landschap van Oldambtster boerderijen mogelijk is.
“Uiteindelijk draait alles om de individuele boerderij en zijn eigenaar. Het is de kern van het boerderijenprogramma. Onze ambitie is een gemeente waarin historische boerderijen een
passende en duurzame bijdrage leveren aan de leefbaarheid en de gebiedsidentiteit van het Oldambt.” Ger Klein, wethouder Erfgoed
Wilt u het volledige boerderijenprogramma lezen? Vraag het dan op via e-mailadres boerderijen@gemeente-oldambt.nl.
Meer informatie
Status van uw pand
Welke status heeft uw pand?
Voor rijksmonumenten kijkt u op Zoeken in het Rijksmonumentenregister | Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Voor gemeentelijke monumenten kijkt u op Gemeentelijke monumenten | Oldambt.
Erfgoedloket Groningen
Het Erfgoedloket Groningen is het kosteloze informatie- en steunpunt voor eigenaren en bewoners van monumentale en karakteristieke panden in de provincie Groningen.
Erfgoedprogramma – Nationaal Programma Groningen
Cultureel erfgoed behouden en vernieuwen, dat is het doel van het erfgoedprogramma. Het programma zorgt ervoor dat het erfgoed in de provincie Groningen ook in de toekomst blijft bestaan.
Rijksdienst voor het cultureel erfgoed
Deze subsidieregeling is bestemd voor eigenaren van groene en archeologische rijksmonumenten en voor gebouwde rijksmonumenten die geen woonhuis zijn.
Monumentenwacht
Stichting Monumentenwacht Groningen is ontstaan vanuit de gedachte dat ingrijpende restauraties van monumenten meestal kunnen worden voorkomen door regelmatige controle van de onderhoudstoestand en het stimuleren van tijdig herstel.
Erfgoedlab
Het Erfgoedlab is een rondreizende plek waar marktpartijen, onderwijs, overheid en onderzoekers elkaar ontmoeten op inhoudelijke vraagstukken en opgaven.
Nationaal Restauratiefonds
Elk monument vertelt een verhaal en geeft een gezicht aan een buurt, plaats of regio. Dat maakt onze omgeving levendig, spannend en extra aantrekkelijk. Daarom helpen wij eigenaren aan leningen voor onderhoud, restauratie, verduurzaming en herbestemming.
Boerderijenfonds
Het Boerderijenfonds is een landelijk stimuleringsfonds voor herbestemming, in combinatie met verduurzaming en restauratie, van agrarisch erfgoed.
Agroloket/Maatwerkregeling
Om investeringen weer op gang te helpen, kunnen agrarische bedrijven op grond van de Maatwerkregeling uit het Agroprogramma subsidie aanvragen. De subsidie is ook een tegemoetkoming voor het nadeel dat agrarische ondernemingen ondervonden hebben van de gaswinning.
Nationaal Coordinator Groningen en Instituut Mijnbouwschade Groningen
Nationaal Coördinator Groningen (NCG) zorgt ervoor dat iedereen in het aardbevingsgebied in Groningen veilig kan wonen, werken en leren.
Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG)
Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) is een onafhankelijk bestuursorgaan dat alle schade veroorzaakt door bevingen, bodemdaling- en stijging afhandelt.
Stichting Roemte Groningen
Heb je een plan voor een sociale of maatschappelijke plek in de provincie Groningen en heb je hulp nodig bij het doorontwikkelen en financieren ervan? Dan kan Roemte je helpen.