Vluchtelingen Oekraïne
Opvangplek
Bent u vluchteling vanuit Oekraïne? Of bent u in contact met een vluchteling uit Oekraïne? De gemeente kan u helpen bij het zoeken naar een opvangplek. U kunt daarvoor bellen met (0597) 48 20 00.
Het Rode Kruis heeft ook een hulplijn. Via WhatsApp kunnen er in het Oekraïens, Russisch of Engels vragen worden gesteld. Dit kan door een bericht, maar ook door een spraakbericht te sturen aan 06 48 15 80 53. Een vrijwilliger die de gewenste taal spreekt, neemt dan zo snel mogelijk contact op.
De website pryv.it kan gratis helpen bij het direct vertalen van een gesprek in de talen Engels, Nederlands en Oekraïens.
Inschrijven bij de gemeente
We vragen mensen uit Oekraïne die in Oldambt verblijven om zich bij de gemeente te registreren. Zo houden we zicht op waar vluchtelingen verblijven en kunnen we belangrijke informatie delen. Bijvoorbeeld over een uitkering, zorg of werk. Hiervoor wordt momenteel van alles geregeld.
Maak een afspraak via (0597) 48 20 00.
Als u een afspraak heeft, dan moet iedereen die ingeschreven moet worden meekomen naar het gemeentehuis. Neem ook voor zover mogelijk Oekraïense paspoorten, identiteitskaarten en/of akten mee. Kinderen zonder documenten worden ook ingeschreven als één van de ouders zich kan identificeren.
Opvanglocaties
- Garst 6 in Winschoten (voormalig pand Afeer)
- Voormalig Rabobank-pand in Scheemda
- Molenstraat 5 in Bad Nieuweschans
Zoekt u een opvangplek? Neem dan eerst contact op met de gemeente via (0597) 48 20 00.
Hulp aan Oekraïense vluchtelingen
We merken dat veel Oldambtsters graag willen helpen. Dat is hartverwarmend. Hier leest u hoe u kunt helpen. Deze informatie wordt steeds aangevuld met nieuwe informatie.
Heeft u kleding die u wilt doneren? Dan kan dat via het Legers des Heils. Meer informatie over het doneren van kleding vindt u op de website van het Leger des Heils.
Wilt u een tijdelijke opvangplek aanbieden? Dit kan via Takecarebnb.
Het Rode Kruis heeft ook een informatielijn geopend voor mensen die hulp willen bieden aan Oekraïense vluchtelingen. Wilt u slachtoffers van het conflict helpen? Bijvoorbeeld door een kamer aan te bieden of op een andere manier? En heb je praktische vragen of wil je advies? Bel dan de Rode Kruis Informatielijn op 070 44 55 888 (maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur).
Nieuwsbrief
Op verzoek van omwonenden van de locatie in Scheemda hebben we eind mei een eerste nieuwsbrief verstuurd over de opvang(locaties). Wilt u ook op de hoogte blijven over hoe de opvang verloopt? Dan kunt u zich aanmelden via info@gemeente-oldambt.nl met daarbij vermelding ‘nieuwsbrief opvang Oekraïense vluchtelingen’ en uw e-mailadres. Heeft u geen mailadres? Dan kunt u bellen met (0597) 48 20 00.
Veelgestelde vragen Oekraïne
Noodopvang
Waarom is de noodopvang nodig?
Veel mensen uit Oekraïne zijn op de vlucht voor oorlogsgeweld. Op verschillende plekken in het land komen Oekraïense vluchtelingen aan.
Vanuit het Rijk is ons gevraagd om ook binnen de provincie Groningen te zoeken naar opvangplekken. De gemeente Groningen vindt het belangrijk om deze mensen te helpen. Daarom zoeken we met spoed opvanglocaties en vangen we hier mensen op.
Hoe lang gaat de noodopvang duren?
Dat is op dit moment nog niet bekend.
Waarom komt er noodopvang op deze locaties?
Omdat hier op zeer korte termijn mensen geplaatst kunnen worden.
Woonruimte aanbieden
Waar kan ik me aanmelden als ik woonruimte beschikbaar heb?
Hebt u een logeerplek? Meldt u zich dan aan als gastgezin bij Takecarebnb (Nederlands) of Sharemyhome (Engels).
Informatie over het laten logeren van vluchtelingen staat op de website van VluchtelingenWerk.
Krijg ik als gastgezin een vergoeding?
Niet van de gemeente. Als gastgezin maakt u hier zelf afspraken over met uw gasten.
Word ik gekort op mijn uitkering als ik gastgezin word voor vluchtelingen?
Nee, u wordt dan niet gekort op uw bijstandsuitkering.
Informatie voor vluchtelingen uit Oekraïne
Moet een vluchteling uit Oekraïne zich inschrijven bij de gemeente?
Ja. We vragen mensen uit Oekraïne die in Oldambt verblijven om zich bij de gemeente te registreren. Zo houden we zicht op waar vluchtelingen verblijven en kunnen we belangrijke informatie delen. Bijvoorbeeld over een uitkering, zorg of werk. Hiervoor wordt momenteel van alles geregeld.
Maak een afspraak via (0597) 48 20 00.
Als u een afspraak heeft, dan moet iedereen die ingeschreven moet worden meekomen naar het gemeentehuis. Neem ook voor zover mogelijk Oekraïense paspoorten, identiteitskaarten en/of akten mee. Kinderen zonder documenten worden ook ingeschreven als één van de ouders zich kan identificeren.
Waar vind ik informatie in het Oekraïens?
Op forrefugees.vluchtelingenwerk.nl staat informatie voor vluchtelingen in hun eigen taal. Ook in het Oekraïens.
Ook de Stichting Oekraïners in Nederland heeft informatie in het Oekraïens. Verder heeft het Rode Kruis ook een hulplijn. Via WhatsApp kunnen er in het Oekraïens, Russisch of Engels vragen worden gesteld. Dit kan door een bericht, maar ook door een spraakbericht te sturen aan 06 48 15 80 53. Een vrijwilliger die de gewenste taal spreekt, neemt dan zo snel mogelijk contact op.
Kan een vluchteling uit Oekraïne naar een huisarts of naar een ziekenhuis?
Onverzekerde Oekraïense vluchtelingen die medisch noodzakelijke zorg nodig hebben, kunnen terecht bij artsen en ziekenhuizen. Alleen zorg uit het basispakket wordt volledig vergoed. Hiervoor is er de subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg voor onverzekerden (informatie van het CAK voor zorgverleners).
Heeft een vluchteling uit Oekraïne recht op leefgeld of een uitkering?
Mag een vluchteling uit Oekraïne in Nederland werken?
Ja, dat mag. Meer informatie staat op de website van de Rijksoverheid.
Kan een huisdier van een Oekraïense vluchteling ook naar een dierenarts?
Ja, dat kan. Neem daarvoor contact op met
Dierenartspraktijk Van Zeebroeck
via (0596) 59 12 49.
Is er een tolk beschikbaar voor bijvoorbeeld contact met een (dieren)arts of de gemeente?
De website pryv.it kan helpen bij het direct vertalen van een gesprek in de talen Engels, Nederlands en Oekraïens.
Hulp voor vluchtelingen
Wat kan ik doen voor vluchtelingen uit Oekraïne?
Op nederlandvoorvluchtelingen.nl staat een overzicht van wat u kunt doen voor vluchtelingen uit Oekraïne. Via giro555.nl kunt u geld geven.
Ik wil spullen komen brengen voor Oekraïners. Waar kan ik heen?
Heeft u kleding die u wilt doneren? Dan kan dat via het Legers des Heils. Meer informatie over het doneren van kleding vindt u op de website van het Leger des Heils.
Voor andere spullen is nog geen centraal inzamelpunt.